Een hele marathon is niet alléén 2x een halve. Op de tweede helft van een marathon kun je oog in oog komen te staan met een ongenode gast die op de halve zelden mee loopt, de “Man met de Hamer”. Een marathon is zwaar en vergt een goede voorbereiding. Maar wanneer je op de goede manier getraind hebt, je je krachten niet overschat en je de marathon verstandig indeelt, kun je de man met de hamer zonder meer ontwijken. Waar het kort gezegd op neerkomt is dat je zuinig om moet gaan met je energie. Wanneer je te snel van start gaat verstook je binnen ongeveer 2 uur je kostbare koolhydraten en moet je het (vrijwel) volledig hebben van vetverbrandig. Het motortje gaat dan echt langzamer draaien. De man met de hamer slaat dan genadeloos toe, vaak rond de 28-30km.
Wanneer je echt veel te snel van start gaat zul je al vroeg in het begin van je marathon een tempoverval zien. Al lijken de weersomstandigheden ideaal en voel je je topfit, laat je niet verleiden tot starttempo dat maar net boven het tempo ligt waarin je een halve marathon loopt. Doe dat zeker niet wanneer je nog niet veel ervaring hebt met marathons. Je zult de man met de hamer niet na 30km tegenkomen. Nee, hij begint zijn langzame sloopwerk al veel vroeger!
Wanneer je je krachten goed verdeelt kun je een marathon heel gelijkmatig lopen. Het verval in de tweede helft zal dan gering zijn, vaak niet meer dan enkele minuten. Er is zelfs een zogenaamde ‘negative split’ mogelijk. De tweede helft leg je dan in een snellere tijd af dan de eerste helft. Bij een negatieve split bekruipt een atleet ook soms twijfel. Had er geen snellere tijd ingezeten? En dan komt hij volgende keer de man met de hamer tegen………
De man met de hamer kan genadeloos toeslaan:
Hij kan je langzaam slopen:
Maar je kunt hem ook ontwijken!
Wil je wat meer lezen over het gebruik en verbruik van energie tijdens een marathon dan kun je veel op internet vinden. Interessant is de website van ProRun. Om je op weg te helpen volgt hier een tip: